Almás-fahéjas galette – a legegyszerűbb almás pite

A galette szilvás változatát már megosztottam veletek, az almás sem lesz bonyolultabb, sőt, annyival egyszerűbb, hogy nem kell bajlódni sem főzéssel, sem keményítő hozzáadásával.

A szilvás galette receptjéért kattints ide.

Hozzávalók:

Tésztához:
20-22 dkg finomliszt vagy durum fehérliszt
negyed kiskanál só
1 evőkanál hideg tejföl
1-2 evőkanál hideg víz
1 kiskanál kristálycukor
1/2 citrom reszelt héja
Töltelékhez:
3-4 alma (inkább nagyobbak)
1 zacskó bourbon vaníliás cukor
1 kiskanál őrölt fahéj
2 evőkanál kristálycukor
pár csepp citromlé
+ a tetejére egy tojás és egy kanál kristálycukor

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit a lehető leggyorsabban nyújthatóvá és homogénné gyúrom. Két bucira szedem, enyhén kilapítom (könnyebb lesz nyújtani), folpack fóliába vagy új uzsonnás zacsiba csomagolom és hűtőbe teszem legalább fél órára, de jobb egy órára.

Az almát meghámozom, félbe vágom és karalábévájóval kikaparom a magházat és a bajuszt. A felezett almákat vékonyan felszeletelem kb 1-2 mm-es szeletekre, így szépen el lehet őket rendezni. Egy tálban óvatosan összerázom a fahéjjal, cukorral, vaníliás cukorral és a citromlével.

A tésztát sütőpapíron kinyújtom 2-3 mm-es vastagságúra, így könnyebb lesz átmozgatni a tepsire. Az almaszeleteket tetszőleges mintában elrendezem rajta úgy, hogy körben három ujjnyi területet üresen hagyok. A tésztát itt-ott becsípve ráhajtogatom a tésztára, megkenem tojással és áthúzom egy tepsi hátuljára (nekem arra volt egyszerűbb).Az almára szórok egy evőkanál kristálycukrot, ez szépen karamellizálódik majd (hacsak nem raksz túl keveset, mint én). Sima sütésen kb. 40 perc alatt sül készre 180 fokon, de légkeverésen 25-30 perc is elég.

A nagy baki: az egyik pite tetejére sikerült kristálycukor helyett sót raknom… Egyforma üvegben tartom őket, ugyanazon a polcon, de sosem használom a kristálysót, csak anyósom kedvéért tartom, mert ő nincs oda a himalája só gondolatától 😀 Történt, hogy kiszedtem a cukrot az első pitéhez, majd a pulton elé pakoltam, és a másodiknál megint előkaptam a polcról az üveget. Sülés után feltűnt, hogy furán egyben maradt a cukor, de az igazi meglepetés kóstoláskor ért 😀

 

Még nem érkezett hozzászólás

Válaszolok

Az e-mail címed nem lesz publikus.

@mokkamalnablog
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.
@mokkamalna
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.